Meteen naar de inhoud

De Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal is een natuurlijk kunst project in Almere.

De Groene Kathedraal in Zuidelijk Flevoland is een unieke vorm van landschapskunst in Nederland. In dit project van kunstenaar Marinus Boezem (1934) is de plattegrond van de Kathedraal van Reims op ware grootte nagebootst door aanplanting van Italiaanse populieren. Tevens is eenzelfde vorm gecreëerd door de aanplanting van eiken- en beukenhagen. In 1996 waren de populieren hoog genoeg om de Groene Kathedraal open te stellen voor publiek.

De gemeente Almere besloot in april 1987 tot de aanleg van het plan van Boezem en toen werden er 178 populieren geplant die op den duur tezamen deze groene, gotische kathedraal zouden gaan vormen.

De Groene Kathedraal zal niet eeuwig blijven bestaan. Deze landschapskunst sterft inmiddels op natuurlijke wijze af en verwordt langzamerhand tot een ruïne. In het bos ernaast is echter eenzelfde plattegrond vrijgelaten om met behulp van eiken- en beukenhagen een nieuwe kathedraal te vormen.

De natuurlijke kathedraal is een kopie op ware grootte van de Kathedraal van Reims: 150 meter lang en 75 meter breed. De populieren zijn geplant op de punten waar in de echte kathedraal de zuilen staan. In 1996 werden de betonnen paden voltooid, die de kruisribben van de gotische gewelven verbeelden.